Fab Lounge logo

Ta hensyn til solen

  1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.
  2. Bruk klær, solhatt og solbriller Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.
  3. Bruk solkrem med minimum faktor 15 Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.
  4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.

Bakgrunn for Solvettreglene 

Kreftforeningen samarbeider med forskere og andre fagfolk om å gi så riktig og oppdatert informasjon som mulig. Vi vet i dag at de aller fleste tilfeller av hudkreft har sammenheng med soling - og at vi vil få færre tilfeller av hudkreft hvis flere tar hensyn til Solvettreglene. Deres anbefalinger bygger på internasjonal vitenskapelig dokumentasjon. Det er også samsvar mellom norske anbefalinger og anbefalinger i andre land som Norge sammenligner seg med. Endring av anbefalinger skjer kun gjennom omfattende prosesser.

Kreftforeningen samarbeider med forskere og andre fagfolk fra ulike miljøer: Rikshospitalet (inkludert tidligere Radiumhospitalet), Statens strålevern, Norsk Dermatologisk Selskap (representerer de fleste av landets hudleger), Kreftregisteret, Sosial- og helsedirektoratet, Mattilsynet (om solkrem) i tillegg til forskere fra blant annet universitetene i Oslo og Tromsø, som forsker på sammenhengen mellom kreft, UV-stråling og ernæring/vitamin D.

Fakta om solkrem

Hva er forskjellen mellom fysisk og kjemisk filter i solkrem? Solkremene på markedet virker forkjellig når de beskytter oss mot solstrålene. De har enten kjemisk eller et fysisk filter, men vi kan også ha en blanding av de to typene. De kjemiske solfiltrene inneholder stoffer som trenger inn i huden og absorberer solstrålene, slik at de ikke når ned i de nedre hudlagene og lager skade. Det fysiske filtrteret legger seg derimot som en tynn hinne over huden og reflekterer solens stråler tilbake der de kommer fra. Et fysisk filter innholder sinkoksid som er hvitt, og blir ofte litt hvitt når du smører den inn i huden. Visse kjemiske filtre beskytter utelukkende mot solens UV-B stråling, mens andre beskytter både mot UV-B og UV-A strålingen. De fysisike solfiltrene beskytter både mot solens UV-B og UV-A stråler. For den optimale beskyttelsen vil det være en fordel å velge en solkrem som beskytter både mot UV-B odg UV-A stråler. Har man allergi, er det anbefalt et fysisk solfilter.

Kan vi bruke solkremen fra i fjor?
En solkrem har ofte varighet opptil 2, 5 år, men produsentene er ikke forpliktet å sette på utløpsdato. Har du en solkrem liggende i skapet fra i fjor. Se og lukt på den. Lukter den merkeligt eller skiller kremen seg er den ødelagt, da bør den kastes. Dette kan skyldes at kremen har blitt oppbevart i feil tempratur. Vi anbefaler å Oppbevare kremen i kjøleskapet når den ikke brukes. Dette forlenger holdbarhetsdatoen.

Viktige ting å huske på
Hvis man skal bade mye, er det viktig å velge en vannavvisende eller vannfast solkrem. Tørker man seg etter man har badet, er det viktigt å smøre seg på nytt. Veldig mange smører på for tynt lag med solkrem, da er vi mindre beskyttet enn vi tror. En voksen person skal bruke en håndfullkrem, mens barn en barne hånd størrelse. Man skal smøre seg en halvtime før man går ut i solen, så solkremen kan trekke seg godt inn i huden. Ta pauser fra solen, det er viktig å la huden få hvile. Dette er den beste måten å unngå overdreven soling og skader på huden.

NYT SOMMEREN hilsen fab.lounge